bijenwas

Al een paar dagen is het mooi weer, het zonnetje schijnt en het is al gauw een graad of zestien.
Vroeger betekende dat, dat mijn oma aan de schoonmaak begon. Alles wat naar buiten gesleept kon worden, werd naar buiten gesleept. Het moest nodig gelucht worden na de lange winter. Alles wat geboend kon worden werd geboend. Dat het elke week geboend werd, deed niet ter zake, in het voorjaar moest het nog een keer extra grondig.
Ik, als kind, snapte er niks van, oma was altijd aan het poetsen, waarom moest het dan nu terwijl alles buiten stond?
Oma gaf als antwoord dat je dan beter kon genieten van het mooie weer.
Nog steeds snapte ik het niet, maar ja, als oma poetst mag je als kleindochter niet zeuren en de kleine Pammie huppelde weer vrolijk verder om lekker te spelen.

Nu zo’n dertig jaar later, oma leeft nog wel, maar poetst niet meer, is het weer lente.
Natuurlijk geniet ik van het mooie weer, maar het verhaal van oma dat je nog beter kunt genieten als alles gepoetst en geboend is spookt al een paar dagen door mijn hoofd. Als je er nog beter van kunt genieten, waarom dan niet?

Dus kwam vanmorgen de fles bijenwas uit de kast en de polijstmachine uit de schuur. Pamitsha ging de meubels poetsen. En nee, daar gebruik ik geen ouderwetse lap voor, maar de polijstmachine, waarom moeilijk doen terwijl het makkelijk kan nietwaar?

Om de meubels nu naar buiten te slepen ging me te ver, maar alles is wel ingewreven met bijenwas en weer uitgepoetst met de polijstmachine. Alle meubeltjes glimmen en blinken weer! Oma kan trots wezen op haar kleindochter!

En ik, ben ik blij met het mooie weer? Geniet ik nu extra?
Ik ben reuze blij met het mooie weer, laat het alstublieft nog een tijdje zo blijven….. het stinkt binnen zo naar bijenwas, dat ik wel buiten moet zitten!!

Maar of oma het nu zo bedoelde………..

                                                                 Imagesbijenwas

12 gedachten over “bijenwas

  1. Daarom deed oma het dus buiten! Zodat ze er binnen geen last van had! Ik heb gelukkig geen meubels die in de bijenwas gezet moeten worden. Ik zit wel te denken aan het wassen van de ramen… Oh nee toch ook geen voorjaarsschoonmaakkriebels?

  2. Oh ja die oma’s ik kan het me nog als gisteren herinderen. Ik denk dat ik straks wel weer geconfronteerd wordt met een poetsende oma, ze is nog flink voor de leeftijd. Toen ik een klein krakertje was stonden de meubels ook buiten. Wat zeg ik? hun hele huisraad achter in de bleek, en oma maar poetsen. Of ze dan van het mooie weer geniet, tja de meubels wel in ieder geval.Oma was binnen aan de poets en die genoot dan meestal niet van het mooie weer. opa en ik zaten dan in de bleek ( lees achter het huis op het tegel teras) omdat oma ons uit huis joeg. opa de krant lezen en ik de popfoto, hitkrant of aardschok en op de woensdag middag uit school ( LTS en later MTS) luisterend naar het VPRO programma De Wilde Wereld en ronflonflon met jack plafond.

  3. Hay Pamitsha, ik was een poosje gestopt met webloggen dus was ik al even niet hier geweest. Mooie nieuwe layout! Heerlijk rustig kleurtje. Ennuhhh toch ruikt die was wel lekker vind ik. Echt zo’n grote schoonmaak geurtje van vroeger. Het heeft wel iets nostalgisch.

    Groetjes Mootje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s